Ve službách Britů

Britští vojáci, expedice Zulu
Britští vojáci, expedice Zulu
Ráno (23.8.) jsme za zvuků trubky vyběhli ze svých chatek na prostranství, kde již stáli britští vojáci s důstojníkem a čekali na nás, aby nám předvedli, jak vypadá řádná vojenská rozcvička.
Po snídani proběhl nástup s vytažením vlajky a s hymnou „God Save the Queen“. Dopoledne pak probíhal další výcvik: běh se zbraní nad hlavou, hod granátem na cíl z lehu, nácvik povelů a pochodování a zdolávání překážky v podobě lanové sítě. Před obědem jsme pak hráli africké hry shazování trojnožky, lov divoké zvěře lanem a na lovce a zvířata.

O poledním klidu přiběhl britský průzkumník, že objevili místo ležení Cetwaya. Britský velící důstojník okamžitě vyslal skupinu (našich) zulských stopařů, ale ti je naštěstí neodhalili. Za trest důstojník všechny převelel do pracovních skupin a stopaře tak fakticky rozpustil. Asi za 15 minut pak proběhla další akce, kdy Zulové předstírali útok na bránu, tím odvedli pozornost Britů. Díky tomu za námi mohl přijít zulský náčelník, aby nám oznámil, že je připravena léčka a máme Brity v 5 a 1/2 otáčky po poledni dovést pod kopec u Isandlwany.

Na odpoledne ale Britové připravili další výcvikový program a my se ho museli účastnit, šlo o dobývání gongu, a typické britské sporty – minigolf, badminton a kroket. Když už bylo po páté hodině, zkusili jsme za důstojníkem vyslat starší kluky, kteří ho měli přesvědčit, že nedaleko jsou diamantové doly a nyní jsou nestrážené. Důstojníkovi se to sice moc nezamlouvalo, ale nakonec představě diamantů neodolal a souhlasil.

DSC01860 Když jsme dorazili pod vrchol Isandlwany, objevilo se v dálce několik zulských bojovníků a Britové za nimi vyrazili. Nám přikázali zůstat na místě, a tak jsme jen mlčky očekávali, kdo zvítězí. Bitva se odehrála za horizontem. Slyšeli jsme tak jen výkřiky a řinčení zbraní a pak se na vrcholu konečně objevili 4 postavy s výkřikem „Cetwaya“. Pokřik jsme hned zopakovali a běželi za nimi nahoru.

Britové byli poraženi. Náčelník poděkoval a nabídl nám odměnu, jakou si vybereme. Měli jsme si vybrat tři zástupce, kteří s ním budou jednat. Mezi ně se dostal bohužel i rytíř Silver. My jsme si jako odměnu vybrali diamant, pro který tu jsme. Jenže při předávání najednou Silver sáhl po diamantu a zmizel za kopcem. Než jsme za ním stihli vyběhnout, náčelník dostal zprávu, že přicházejí britské posily, a tak jsme utíkali do základny zpět na přesun.

Těsně před branou nás posily dostihly a bránu jsme za sebou zavírali na poslední chvíli. Naštěstí vše dobře dopadlo a nyní jsme zpátky v Centru Galaxie. Po těchto dvou náročných dnech jsme si zasloužili i diskotéku, která následovala hned po večeři.

3 thoughts on “Ve službách Britů

  1. Loudova Irena says:

    Dobrý den paní Ševčíková, zkuste přijet spíše mezi 12 a 12:30 hodin, na 13 hodin bude již odjíždět autobus a budeme definitivně vyklízet základnu. Děkuji Loudová

  2. Marcela Sevcikova says:

    Dobry den,

    Nicolase vyzvedneme v patek primo v tabore mezi 12 a 13 hodinou, nemohu presne rict, kdy dorazime, cesta nam k Vam trva 5 hodin.

    Velice Vas zdravim a dekuji touto cestou za pestry program.
    Marcela Sevcikova

  3. Olga Kopřivová says:

    Milovaná Adélko, moc tě zdravím a posílám pusu. Dneska nám konečně pokládají v patře koberce, tak jen doufám, že než se vrátíš, všechno budeš mít zase na svých místech. Bára psala z Holendska, že se jí tam moc líbí, ale zítra se už vrací domů. Zuzku dneska táta taky možná přiveze, aby mi pomohla to tady uklidit, aby než odjedeme na Moravu, bylo všechno v pořádku, Moc, moc se na tebe už těším. Pa maminka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..