4. den – Souboj Sparty a Athén

Včera k večeru se náš tábor rozdělil na dvě části, kdy byly děti z Libertasu a Unitasu vyslány z Amfilopolis na tažení proti Sparťanům. K překvapení nás všech nás Sparťané považovali za posily vyslané ze Sparty, a tak nám nezbývalo nic jiného, než si sehnat spacáky a přečkat noc v lese. Zatímco ostatní nocovali ve svých chatkách v táboře.

Ráno z pohledu spartských válečníků:

Probudili jsme brzy ráno, ještě před běžným budíčkem, čekalo nás přeci tažení na Amfilopolis! Velice rychle jsme se zvládli přesunout před brány již zmiňovaného, prozatím spícího, města.

Ráno z pohledu athénských vojsk:

Probudil nás válečný řev a zvuky mečů. Nezbývalo než rychle vstát, navléknout si chitony, válečné čelenky a bránit město. Děti se rozhodly podpořit mírový návrh Brasida, spartského velitele, a došlo k předání Amfilopolis mírovou cestou. Sparťané získali město a athénští mohli svobodně odejít.

A jsme zase všichni pohromadě:

Rozhodli jsme se zůstat v Amfilopolis tentokrát pod taktovkou Sparty. Rychle jsme se adaptovali změně a podstoupili spartský výcvik, který byl o poznání tvrdší. Ale nic co bychom nezvládli!

Dopoledne jsme proti sobě soupeřili v řeckém umění boje, vyzkoušeli jsme si, jak je těžké pohybovat se s mečem a štítem a sekce se utkaly v takticko-silové hře Hutututu. Před obědem nás ještě čekalo představení bojových pochodů a formací, které si děti po týmech samy připravily.

Po obědě jsme si vyzkoušeli, jak zapeklité a složité je založení vlastního města. Další výcvik však přerušili Athéňané, jež se pokusili znovudobýt město. Překvapivé bylo, že jsme v řadách athénského vojska rozpoznaly Černé růže, které se pokusily změnit průběh bitvy. To se jim však nepodařilo a bitva správně skončila drtivým vítezstvím Sparty. Athénská vojska se dala na útěk a my se radovali z vítězství. Nikoli však dlouho, neboť Brasidas podlehl svým zraněním, a tak nás čekal pohřeb tohoto slavného vojevůdce.

Krátce po pohřbu zaznělo hlášení stroje času, ze kterého bylo patrné, že se Černá růže přesunula zpět do naší doby. I my jsme se proto mohli přesunout zpět do naší doby.

Večer jsme si zahráli novou hru a po setmění nás ještě čekala dobrovolná noční hra. Účastí v noční hře překvapily zejména nejmladší děti a zájem zbývajících kategorií byl také obrovský. Noční hru, plnou tmy a laserů, jsme si obzvláště užili!  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..