Kamínka Šumperk

Vážení přátelé,

tento víkend proběhla tradiční akce Kamínka. Ovšem nekonala se v Kamýku, ani v Praze, nýbrž v Šumperku! Cesta tam byla poměrně dlouhá, ale za to jsme se smáli o sto šest! To víte… 😉 V našem týmu seděl za volantem Lee, jako spolujezdec a navigátor Maruška, za nimi v druhé řadě já – Lukáš, vedle mě Macina, a za námi Honza, Matěj a Lukáš. Cestou jsme se ještě stavili pro Pepu, který bohužel musel vlakem. Cestu tam nám poměrně slušně pršelo, často se objevovala mlha, dokonce jsme zachraňovali nějakého řidiče, kterému se nejspíš porouchalo auto, a bylo odstavené na kraji místní komunikace.

Do Šumperku jsme se dostali před desátou hodinou, řádně se přezuli, zaprezentovali a napsali se do jednotlivých dílen a seminářů. Někdo se napsal na výtvarné dílny, jiní na práci s médii, další na komunikaci apod… dalšími bloky byly lanové aktivity na nedaleké stěně, a nebo výlet do moderní vodní elektrárny Dlouhé stráně, a poté výlet do kopců se sněžnicemi.

Večer jsme se řádně najedli, a brzy nás čekalo hlavní uvítání a zahájení Kamínek v podobě uvítacího rituálu. Měli jsme si napsat 5 lidských hodnot, co jsou pro nás nejdůležitější a nejpřednější a poté se vydat do prostoru třípatrové školy, kde byly rozmístěna jednotlivá stanoviště s texty na zamyšlení se nad sebou a hodnotami, co jsme si napsali. Aby to nebylo jen takové obcházení, po temných chodbách školy chodilo „štěstí“, které rozdávalo další, jiné lidské hodnoty. Zároveň také chodilo „neštěstí“, které vám naopak sebralo jednu z hodnot. Třetí osobou byl „osud“, který si vybíral, zdali si vezme nějakou hodnotu, či vám nějakou poskytne. Tato hra byla spíše na zamyšlení nad sebou a nad vybranými hodnotami, které pro nás něco znamenají. Po skončení tohoto zahájení jsme již mohli jít spát.

Ranní budíček a snídaně byla startem do soboty, která byla nabitá programem od 9:00 do 18:00. Ráno jsem byl na semináři „Jak se nebát médií“, kde jsme se dozvídali od zkušené redaktorky místních novin a zpráv, jak správně postupovat při komunikaci, čeho se vyvarovat apod. Bylo to velice zajímavé – v dnešní době, kdy existuje internet, e-maily, televize, noviny a další prostředky, je nutné dát o sobě „nějak“ vědět, a paní Bartoňová, redaktorka Zábřežského infokanálu, nás krásně uvedla do této problematiky. Po skončení tohoto semináře nás čekal oběd a hned po něm jsem vyrážel, spolu s Lukášem K. a dalšími, do moderní vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Autobus nás zavezl až do hor, kde ležel sníh a byla tam docela zima 🙂 Celá elektrárna byla poměrně veliký komplex, kde se nacházely různé budovy sloužící jako čerpadla, trafostanice, velín atd… Zde jsme byli na exkurzi. Podívali jsme se do hlavní budovy, kde byly umístěny dva veliké motory, které vyrábějí el. energii. Vše tam bylo moderní, a umístěné 300m pod povrchem, aby se co nejméně poškodila CHKO Jeseníky.

Po exkurzi jsme se vydali do místních lesů, kde nás provedl místní hajný. Aby jsme si to pořádně užili, měli jsme půjčené sněžnice. A můžu Vám říct, fakt to stálo za to! Po procházce podél kopců jsme se zase vrátili dolů k silnici, kde nás čekal autobus. A tak jsme se zase vrátili zpět do Šumperku, kde nás čekala teplá večeře v podobě bramborové kaše s krásně upečeným kuřátkem :-). Na sobotní večer byl přichystán „Irský večer“ – kde v tělocvičně hrála kapela, hrající Irské rytmy. Já sem bohužel skoro celý večer prospal, jelikož výlet na sněžnicích byl poměrně vyčerpávající. Když jsem se probral, byla už noc, a tak jsme šli hrát spolu s ostatními hry na chodbě, které byly hodně srandovní. Noc byla poměrně dlouhá, a dokonce se měnil zimní čas na „letní“…

Probouzení nebylo zas tak příjemné, moc jsme toho nenaspali… od 9:00 nás čekal další seminář, a to „Motivační a strategické hry“, kde jsme poznali mnoho nových her, které jsme si mohli na vlastní kůži vyzkoušet venku, kde bylo nádherné počasí. Po skončení tohoto semináře byl poslední oběd, balení a loučení.

Cestou domů řídila Maruška, svítilo nám krásné sluníčko, bylo opravdu parádně! Doma jsme byli již kolem čtvrté hodiny, takže tak zhruba 3-3,5 hodiny cesty.

Kamínka se docela povedla, alespoň mě se líbila a přivezl jsem si cenné informace a náměty, spolu s pocitem, že jsem poznal další kamarády z celé České Republiky, co se účastnili letošních Kamínek. Děkuji všem za příjemnou společnost, bylo mi s vámi moc fajn, a doufám, že si brzy zopakujeme něco podobného znovu.

Mějte se hezky, krásný den, ahoj
Lukáš M.

5 thoughts on “Kamínka Šumperk

  1. markéta says:

    ahoj tak jak se vám vede ???jo stando kdybys tu byl tak se mi napiš na e-mail potřebuju něco vyřešit a potřebuju k tomu tebe díky…… Markétka…

  2. Lee says:

    někteří i na stadionu, a pomohli tak alespoň jednomu našemu ušmudlanému gólu…, po tom co museli opustit (ač neradi) Šumperk…

  3. ¨macina says:

    to určitě musíš 🙂 doufám, že další akce bude také tak super, jako kamínka 🙂 Jen jsem chtěla dodat k článku,
    že během toho, co Lukáč M. čerpal síly, ostatní řádně fandili našim fotbalistům. 🙂

  4. White Rabbit says:

    Kamínka se teda opravdu vydařili, všichni jsme se pořádně nasmáli a dozvěděli spoustu nových věcí :-)… jenom škoda té třetí sochy 🙁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..