Ve středu bude veletrh neziskových organizací

Veletrh neziskových organizací, 4.dubna, 9 – 18 hod.

Program pro veřejnost

Postkomunistická veřejnost a neziskovky (Forum 2000)
V panelové diskusi se potkají zástupci „neziskovek“ ze střední a východní Evropy, aby se pokusili hledat odpověď na otázky, do jaké míry jsou dnešní mladí lidé ochotni pouštět se do altruistické práce a filantropických projektů. Půjde o otázky týkající se míry naší apatie vůči potřebným a stupni naší nedůvěry vůči neziskovým organizacím. Důležitou bude přitom otázka, co všechno pojem neziskový sektor zahrnuje a zda může být jeho budování v postkomunistických zemích cestou k budování kvalitní občanské společnosti. Které znaky vydělují nejrůznější typy neziskovek z tržního, tedy ziskového prostoru, a které je tam naopak nutně umisťují? Jaký je vztah instituce státu k institucím neziskového sektoru? A co může udělat každý z nás? To jsou některé z otázek, na které můžete spolu s námi hledat odpověď mezi desátou a půl dvanáctou.

Role celebrit v neziskovém sektoru (Forum 2000)
Diskuse se zúčastní Vendula Svobodová, Aňa Geislerová, Tereza Kostková, Janis Sidovský a Peter Butko, kteří pohovoří o svých osobních zkušenostech s podporou aktivit neziskového sektoru. Díky přítomnosti Marcely Bergerové, výkonné ředitelky o.s. Spiralis se v diskusi dotkneme taktéž otázky komunikace neziskových organizací s veřejností a vytváření jejich pozitivního image.

Otevřete se třetímu sektoru (ICM ve spolupráci s Inex-SDA)
Tento seminář je určen mladým lidem, kteří se chtějí do činnosti třetího sektoru aktivně zapojit, i těm, kteří se jen chtějí dozvědět, co „třetí sektor“ vlastně znamená. Řeč bude především o dobrovolnictví, ale i o jiných možnostech angažování – například o programech Make a Connection nebo Mládež v Akci. Dozvíte se také, jak si sami založit občanské sdružení. Seminář oživí zajímavá interaktivní část.

Místo, co vypadá jako my – mladí a interkulturní město – Phil Wood
Evropská města se velmi rychle stávají kulturně a etnicky rozmanitými. Tento jev je nezvratnou skutečností života. Přesto se až příliš často zdá, že pro lokální i ústřední úřady představuje tento trend v nejlepším případě obtíž, která musí být řešena, v nejhorším pak potencionální hrozbu, které musí čelit. Je příliš idealistické si myslet, že rozmanitost lze vnímat i jako výhodu a příležitost? Neziskové organizace jsou často těmi, kdo se zabývá skutečnými výzvami v prostředí ulice, zejména tím, jak obyvatelé – místní a nově příchozí – mohou nalézt společný způsob života a vzájemně obohatit své životy. Mezi mladými lidmi totiž leží největší potenciál pro vytvoření nové formy občanství, která respektuje odlišnost lidí a zároveň představuje společný multikulturní prostor pro všechny. Phil Wood ukáže na příkladech z Velké Británie a jiných zemí, jak je možné tohoto dosáhnout.

Voda a sucho: problémy a řešení na Blízkém východě z pohledu nevládních organizací
Během veřejné přednášky a diskuse poskytnou hosté dopoledního uzavřeného workshopu bezprostřední zprávu o situaci ve svých zemích, o stávajících problémech a potřebách a rovněž se zamyslí nad možnými postupy vedoucími k řešení. Všichni účastníci Veletrhu nevládních organizací jsou srdečně zváni, aby si poslechli prezentace hostů a zúčastnili se diskuse. Simultánní tlumočení do češtiny bude zajištěno.

Obchod versus charita: Visegrádské neziskovky a společenská odpovědnost firem (Forum 2000 a cafebabel.com)
Debata se bude věnovat problematice společenské odpovědnosti firem. Účastníci budou diskutovat o motivech, výhodách a případných rizicích společensky odpovědného chování. Neformální diskuzi na toto téma otevřou zástupce PR agentury AMI, zástupce Fóra dárců, společensky odpovědné firmy a neziskového sektoru. V průběhu dne budou mít návštěvníci možnost zapojit se do burzy dobrovolníků, hlasovat za nejlepší prezentaci neziskové organizace.

Při slavnostním ukončení veřejné části veletrhu od 17.30 do 18.00 vylosují členové kapely Bengas, kteří krátce zahrají unplugged, výherce certifikátu na cestu do Itálie, pozvánek na Multikulturní večer nebo pozvánek na říjnovou konferenci Forum 2000.

Časový rozpis jednotlivých akcí najdete na http://www.forum2000.cz/projects/ngo_market_schedule.php

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..