Zemřela bývalá skupinová vedoucí Zdeňka Schwarzerová

Ve čtvrtek 13. srpna zemřela ve věku 56 let bývalá skupinová vedoucí PhDr. Zdeňka Schwarzerová. Zprávu jsme se dozvěděli včera večer z okruhu jejích blízkých.

Zdena, jak se jí na skupině říkalo, stála za vznikem Galaxie v její stávající podobě. Na ZŠ Vlkova přišla v roce 1980. Z tamní „běžné“ pionýrské skupiny osmdesátých let spolu s dalšími vedoucími vymodelovali organizmus, který byl tehdejšímu pojetí „pionýra“ velmi vzdálený. Na svou dobu netradiční název Galaxie prosadili navzdory negativnímu postoji „těch nahoře“ a jako patrona získali dokonce známého astronoma Jiřího Grygara. Především díky Zdenině zálibě v historii se začalo na táborech nejprve žít v různých dobách, aby poté přišlo i cestování časem.

Zdena spolu s několika dalšími vedoucími odešla z Galaxie koncem devadesátých let. Zčásti to bylo kvůli osobním neshodám, zčásti kvůli odlišným názorům na směřování skupiny. „Odpadlíci“ založili skupinu s názvem Pangea, která na Žižkově fungovala do roku 2004.

Pokud i vy patříte do okruhu lidí, kteří skupinou „za Zdeny“ prošli, věnujte jí vzpomínku. Galaxie jí vděčí za hodně, i když to s ní nebylo vždy lehké.

Karel

One thought on “Zemřela bývalá skupinová vedoucí Zdeňka Schwarzerová

  1. Zum says:

    Pamatuju si, když jsem těsně před revolucí dělal na 147 PS vedoucího. Švarcka alias Čvančara byla tehdá na pěst. Arogantní, jízlivá, měla ráda jen své oblíbence, hlavně toho Jášu. Tak ať už chrupe někde v OZE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..