Na vrtochy počasí jsme připraveni

Letošní léto s sebou přineslo zvýšené srážky a v jejich důsledku i několik evakuovaných letních táborů. Je nám jasné, že i rodiče dětí, které jedou s námi, mají obavy o bezpečnost svých potomků. Sázava u Zruče je naštěstí v tomto ohledu poměrně klidná řeka. Výška vodní hladiny zde kolísá jen minimálně.

Pokud chcete být během tábora v klidu, můžete sledovat online stav Sázavy na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. Je zde mapa s přehledem stavu řek se znázorněním měrných bodů a povodňových stupňů. Umístění Zruče nad Sázavou je na obrázku níže označeno kursorem myši (ručičkou). Na stránkách jsou i hydrologické předpovědi a případná varování. Stejné stránky budou během tábora sledovat i vedoucí.

Zruč nad Sázavou na mapě ČHMÚ
Zruč nad Sázavou na mapě ČHMÚ

Konkrétní údaje pro Zruč nad Sázavou můžete průběžně sledovat na zvláštní stránce, kde je i krátkodobá předpověď. Jak je vidět na obrázku, ani nedělní silné přeháňky s výškou hladiny příliš nezahýbaly. Pro vodáky je dokonce označena jako nesjízdná (kvůli nedostatku vody – úsek „horní“ od Smrčné po Zruč).

Vodní stav - Zruč nad Sázavou

Samozřejmě, že počítáme i s tím, že by mohlo dojít k mimořádné události. Vedoucí tábora budou pro takový případ ve spojení se starostou, který je napojen na systém včasného varování. S dětmi rovněž nacvičíme evakuaci tábora, což se běžně dělá pro případ požáru nebo jiného ohrožení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..