Den 18. – Válka proudů a Teslovy pokusy

Tento den začal příjemnou hudbou a pohodou. Na ranním nástupu nás přivítal George Westinghouse a pověřil Nikolu Teslu, aby se ujal všech potenciálních pracovníků a provedl je celým dopolednem v rámci otevřených rukodílen a ukázek. Zároveň oznámil, že tento večer se bude konat tradičně investorská dražba patentů, proto si každá družinka připravila prezentaci svého inovativního projektu včetně technického nákresu, který posléze měla odprezentovat v rámci patentové dražby.

Dopoledne jsme byli rozřazeni na tři skupinky, přičemž jsme mohli navštívit prezentaci Nikoly Tesly, který vysvětloval základní rozdíly mezi stejnosměrným a střídavým proudem. Ukázal, jak vyrobit jednoduchý článek z citronu, ukázal vodivost slané vody, ukázal magnetické siločáry a demonstroval výrobu střídavého proudu. Na druhém místě si všichni mohli zkusit zapojit jednoduché elektrické obvody a sestavit si vlastní homogenní elektromotor z baterie, magnetu a měděné cívky. Na třetím stanovišti čekal technik se dvěma menšími teslovými transofrmátory, u kterých si mohly děti rozsvítit zářivku nebo si poslechnout zvukovou ukázku v podobě písničky, kterou dokázal reprodukovat teslův transofrmátor. Zároveň se dozvěděli základní informace ohledně bezpečnosti práce s elektrikou a základní informace při zásahu elektrickým proudem.

Během odpoledne nás překvapil špion, který se pokusil z teslovy laboratoře ofotit rozpracované projekty a ukrást plány asynchronního motoru. Naštěstí, díky včasné reakci dětí byl špion odhalen a pod vedením Westinghouse odsouzen za průmyslovou špionáž. Následoval odpolední blok, během kterého byly děti podrobeny různým testům zdatnosti – provlékání drátku, UV bludiště, sestavování trasy laseru se zrcátky a další. Během podvečera děti dokončily své návrhy na patenty a investorská show mohla začít.

Tento ročník se investorské dražby účastnil tradičně George Westingohouse, J.P Morgan, F. Roscheild a dokonce i paní místostarostka. Po detailní prezentaci všech skupinek provedli investoři dražbu a uzavření smluv. Na závěr si Nikola Tesla připravil prezentaci svého nejnovějšího projektu – koncept věže na bezdrátový přenos energie. Po prezentaci jsme se přesunuli do lesa, kde Tesla demonstroval přesun v prostoru se svoji asistentkou – během jednoho okamžiku nechal svoji asistentku zmizet a teleportoval ji na jinou pozici. Na závěr touto ukázkou rozpoutal Tesla velkou bouřku, naštěstí jsme se všichni dostali včas do města, abychom nezmokli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..