Jaký byl příměstský tábor

Minulý týden proběhl v našem výcvikovém centru příměstský tábor Staň se kosmonautem. Budoucích kosmonautů se sešlo skoro dvacet a k nim se připojilo pět odvážných vedoucích – Fíla, Denda, Pepa, Míša a Mára.

Pondělí

V pondělí jsme náš výcvik započali seznámením se. Zprvu nám to přišlo těžké naučit se spoustu nových jmen, ale po chvíli snažení jsme to zvládli.

Mezi naše první úkoly patřilo poznat vesmír, ten přece musí znát každý kosmonaut, a proto jsme se vydali do planetária. Seznámili jsme se se životem komet a prohlídli si spoustu zajímavých exponátů. Nejvíce se nám líbily ty, které jsme si mohli přímo osahat a třeba i rozpohybovat.

Odpoledne nás bohužel mělo čekat deštivé odpoledne, a tak jsme trochu pozměnili naše plány a vrátili se do našeho výcvikového centra – do klubovny. Při příchodu jsme však na dveřích objevili záhadný dopis. Jednalo se o žádost o pomoc. Kapitán mimozemské lodi Modrý blesk v dopise popisoval svou rodinnou dovolenou v naší sluneční soustavě včetně ztroskotání na Zemi. Při pádu se jim prý pár součástek lodi ztratilo, ale mimozemšťani se pro ně nemohli vydat sami. Báli se, že by byli odhaleni a odvezeni do zoo. Rozhodli jsme se, že mimozemšťanům pomůžeme.

Museli jsme však nejdříve dokončit náš výcvik. Proto jsme se rozdělili do jednotlivých posádek vesmírných lodí a v těchto skupinkách jsme si vymýšleli jméno naší lodi, něco málo o ní a cíl naší cesty – dvě planety z naší fantazie. Někteří z nás si letěli prohlédnout dinosaury na vzdálené planety, jiní lovit ovečky na Jupiter. Když jsme všechny své představy zaznamenali do námi vyrobených notebooků, vyrobili jsme si i kašírované 3D modely našich vysněných planet.

Na závěr dne, těsně předtím než si pro nás přišly maminky, jsme mimozemšťanům napsali odpověď na jejich dopis a nechali ji na dveřích. Nevěděli jsme, jestli ji tam najdou. Mohli jsme jen doufat…

Úterý

Hned při příchodu do klubovny jsme na dveřích našli dopis od kapitána lodi Modrý blesk a zaradovali jsme se, že dostal naši odpověď. V dopise stálo, že pro první součástku – hypersonický kvantový modulátor – se máme vydat do Letňan. To se nám náramně hodilo, protože jsme s sebou měli plavky, a tak jsme navštívili i tamní aquapark. Tobogány, vodní trysky i vířivka… Všechno jsme si moc užívali.

Ale nemohli jsme zapomenout na hledání ztracené součástky. Stačilo se však jen trochu porozhlédnout po okolí a neobvykle vypadající předmět popsaný mimozemským písmem jsme rychle našli. Spokojeně jsme se proto vrátili do klubovny, kde na nás čekal film. Připadali jsme si opravdu jako v kině. Velké plátno, chipsy… Chyběl nám jen popkorn. Před pátou hodinou jsme opět napsali dopis a tentokrát jsme se nebáli, že by ho mimozemšťani na dveřích nenašli.

Středa

Ve středu ráno nás žádný dopis od mimozemšťanů nečekal, a tak jsme se rozhodli splnit jeden důležitý úkol. Každý kosmonaut má přeci svou uniformu. Takže i my jsme si vyrobili svou vlastní. Dostali jsme bílé tričko a barvičky a naše tvořivost si mohla dělat, co chtěla. A když už jsme měli tvořivou náladu, dodělali jsme naše modely planet.

Okolo oběda jsme však nalezli na dveřích další dopis, tentokráte se souřadnicemi, kde nalezneme meziprostorový oscilátor B3A7. Když jsme dorazili na místo, zjistili jsme, že se nacházíme u technického muzea. Využili jsme tedy příležitosti a podívali se dovnitř. Vyzkoušeli jsme si techniku hrou. To nás opravdu bavilo zahrát si na letištní kontrolu, zkoumat otisky prstů a pneumatik, rozluštit pár tajných kódů jako zkušení policisté. Protože v muzeu bylo spoustu zajímavých věcí a my měli ještě čas, podívali jsme se i na expozici dopravních prostředků, měření času a chemie. Když jsme si řekli, že už jsme viděli dost (a taky nás pěkně bolely nohy), překvapila nás paní šatnářka, která nám předala součástku, již jsme měli najít.

Spokojeni jsme se tedy mohli vydat zpět do klubovny, kde na nás čekala sladká odměna v podobě zmrzliny. Po pár hrách jsme se začali rozcházet domů a mohli se těšit na další dobrodružství příští den.

Čtvrtek

Ve čtvrtek hned ráno jsme našli další vzkaz na dveřích. V dopise stálo, že šatnářka, která nám předchozí den pomohla, byla vlastně mimozemšťan v převleku, který nám k nalezení součástky velmi pomohl. V klubovně jsme se ovšem dlouho nezdrželi, hned jsme vyrazili pro další součástku do Ondřejova, kde jsme navštívili hvězdárnu. Měli jsme možnost podívat se pomocí dalekohledu na sluníčko zblízka. Také jsme si prohlédli velmi staré počítače i největší dalekohled v České republice –V průměru měřil dva metry! Prý bychom jím mohli vidět fotbalové hřiště na Měsíci.

Po prohlídce hvězdárny jsme si šli zahrát pár her na nedaleké fotbalové hřiště. Při hraní jsme však narazili na jednu z dvojice hexaprotonových antioxidačních trysek. Netrvalo dlouho a našli jsme i druhou do páru. Šťastni jsme se tedy vydali ke klubovně, kde jsme napsali poslední dopis mimozemšťanům.

Pátek

V pátek jsme, jako již každé ráno, našli na dveřích vzkaz, ve kterém nás poslali pro další součástku nedaleko stanice Strašnická. V blízkém parku Gutovka jsme se ale nejdřív pořádně vyřádili. Prolezli jsme všechny lanové lávky, hráli si s vodními mlýny a sjeli nejrůznější skluzavky. Během pauzy na oběd jsme náhodou objevili molekulárně fotonický kompresor z mimozemské lodi.

Další indicie z dopisu nás poslaly zpět na Žižkov a k jeho dominantě – Žižkovské věži. Společně jsme se vydali na vyhlídku v 93 metrech nad zemí a společně prozkoumali Prahu z ptačí perspektivy. Po sjezdu rychlým výtahem dolů, jsme se nasvačili a sesbírané mimozemské součástky nenápadně ukryli do křoví, přesně podle instrukcí v dopise.

Následně jsme se vydali do klubovny, kde jsme objevili dárečky a dort od mimozemšťanů jako odměnu za pomoc. Po dojedení dortu a rozdání certifikátů, že jsme schopni komunikace s mimozemšťany, jsme si zahráli ještě pár her a poté jsme se všichni slavnostně rozešli domů.

Všem děkujeme za účast a doufáme, že jste si tábor užili tak jako my. Přejeme pěkné prázdniny.

Fíla, Denda, Mára, Míša a Pepa

 

Na fotky se můžete podívat tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..