Žižkovský masopust vzdá hold hrdinům zákona

Ve dnech 16.-20. února zaplní ulice a kluby ve třetí městské části bujaré oslavy. Již po čtrnácté totiž Městská část Praha 3 zve všechny občany své i přespolní na Žižkovský masopust – vůbec nejstarší podobnou akci v Praze. „Letošní ročník kombinuje ducha oblíbených lidových tradic s oslavou 130. výročí narození asi nejslavnějšího českého detektiva – policejního rady Josefa Vaňáska, známého veřejnosti spíše jako rada Vacátko z legendárního seriálu o hříšných lidech města Pražského,“ láká na pětidenní maraton zábavy starostka třetího pražského obvodu, paní Milena Kozumplíková. Od pátku do úterý se mohou malí i velcí návštěvníci těšit na maškarní rej a koncerty v Paláci Akropolis, úředníky vyvařující v hospodě U vystřelenýho oka, a večerní program v kině Aero, kde se představí i legendární skupina Abraxas. Nabitý program pak zakončí veselý masopustní průvod maškar v čele s dvojicí Suchánek – Genzer a Bakchusem z náměstí Jiřího z Poděbrad do parku Parukářka.

Po pátečním slavnostním zahájení masopustního veselí se v sobotu 17. února od 14.00 hod. vyřádí hlavně děti a jejich rodiče. V pražském Paláci Akropolis pro ně vedení radnice přichystalo divadelní pohádkové odpoledne spojené s maškarním rejem. V 18.30 hod. odstartuje tradiční masopustní veselice spojená s výstavou obřích plakátů minulých ročníků masopustů od Martina Velíška. Večerem, plným zábavných scének a karnevalové atmosféry, provede oblíbená dvojice Michal Suchánek a Richard Genzer. Doslova hudební lahůdkou budou koncerty skupin LesBoys a zejména jedné z nejslavnějších slovenských kapel – Tublatanky. Podobně jako každý rok láká radnice každého kdo dorazí v masce nejen volným vstupem, ale i pivem a jitrnicí zdarma! Organizátoři ale pamatují i na ty, kterým se příliš vymýšlet nechce a tak bude připravena i půjčovna kostýmů v ceně vstupného. Ve 22.00 hod. pak bude vyhlášena vůbec nejlepší maska večera a zároveň moderátorská dvojice vylosuje bohatou masopustní tombolu.

V neděli 18. února od 12.00 hod. zve radnice na nevídanou specialitu Žižkovského masopustu – Radniční vařenici aneb úřednické pochoutky. V hospůdce U vystřelenýho oka budou totiž svým občanům vařit a podstrojovat přímo úředníci radnice. O dobrou náladu se strávníkům postará dechovka Žižkovanka.

V pondělí 19. února se program Žižkovského masopustu přesune i s výstavou plakátů Martina Velíška do kina Aero, kde návštěvníky od 18.00 hod. navnadí divadelní příběh z policejního prostředí. Tu pravou masopustní náladu rozpumpuje od 19.00 hod koncert legendární bigbeatové skupiny Abraxas.

Finále pětidenního programu se návštěvníci dočkají v úterý 20. února od 16.00 hod. Z náměstí Jiřího z Poděbrad vyrazí napříč Žižkovem velký masopustní průvod obřích masek a maškar. Do jeho čela se tradičně postaví vládce průvodu a celého masopustu, bůh vinné révy Bakchus. Aby bylo v průvodu skutečně veselo, doprovodí jej nejen moderátorská dvojice Suchánek – Genzer, ale též celá řada hudebníků z vyhlášené skupiny Řešeto, ale také bubeníků, kteří zajistí, že o Žižkovském masopustu uslyší celá Praha. Po trase průvodu čeká na masky několik zastávek – v Mahlerových sadech v 17.10 hod. pobaví potulní komedianti ze souboru Jagabab i přehlídka vojáků C. a K. armády či výstava veteránů. Hrdiny boje se zločinem připomene policejní zátah na žižkovské lapky. V 18.10 hod. předá na radnici Městské části Praha 3 starostka Milena Kozumplíková vládu nad Žižkovem do rukou Bakchuse. V 19.45 hod. průvod dorazí ke svému cíli – do parku Parukářka, kde skupina Řešeto rozehřeje návštěvníky říznými písničkami žižkovské galérky. Vystřídá je opět bubenická show a samozřejmě i Bakchus. Ve 21.00 hod. program slavnostně zakončí úchvatný ohňostroj, který bude doprovázen jedním z hitů irské formace U2.

Více informací naleznete na www.praha3.cz.

Zdroj: Key production

One thought on “Žižkovský masopust vzdá hold hrdinům zákona

  1. Leona says:

    Dobry den, obracim se k Vam s velice dulezitou prosbou – do konce mesice brezna musim ve skole odevzdat
    70-ti stranovou praci na tema masopust. Proto Vas velice zadam o zaslani vsech informaci, ktere na toto tema
    mate, velice byste mi tim pomohli. Dekuji a preji krasny den Leona Dibdakova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..