Na příměstském táboře jsme našli poklad

Společná fotka v MirakuluMinulý týden jsme se vydali na cestu za starodávným pokladem. Během pěti výletů jsme navštívili spoustu zajímavých míst, dozvěděli se mnoho nových věcí a hlavně si užili moře zábavy. Jestli chcete vědět, jak jsme poklad našli a co všechno jsme prožili, neváhejte a čtěte dál 🙂

 

 

Den 1. Výlet na Vyšehrad a park Gutovka

V pondělí jsme se sešli poprvé na příměstský tábor. Od 8 ráno jsme si vyzkoušeli spoustu seznamovacích her a také jsme díky indicii v podobě kresby zjistili počáteční bod našeho pátrání po pokladu. Vyrazili jsme tedy na Vyšehrad.

Na Vyšehradě jsme prozkoumali kasematy, což jsou podzemní chodby v hradbách, původně využívané vojáky k tajným přesunům při obléhání. Kasematy vyústily do obrovského sálu zvaného Gorlice, kde se nacházejí originály soch z Karlova mostu.Společná fotka na Vyšehradě

Po prohlídce těchto chodeb, jsme se šli naobědvat. Během polední pauzy nás navštívil tajuplný strážce pokladu Prokop a předal nám další indicii k cestě za pokladem.

Jelikož v pondělí bylo opravdu nádherně, zbytek odpoledne jsme strávili v parku Gutovka, kde jsme se dokonale vyřádili na dětských atrakcích a ve vodním světě.

Den 2. Výlet na zámek Loučeň

V úterý ráno jsme se vydali na vlak a s ním směr Nymburk a poté zámek Loučeň, na který nás zavedla mapa od tajemného rytíře Prokopa. Počasí nám přálo až moc, a tak cesta byla celkem únavná, ale přesto jsme se velmi těšili na to, co nás na zámku asi bude čekat. A opravdu to stálo za to!

Naší průvodkyní po nádherném zámku, byla milá a zábavná paní v dobových šatech. Její vyprávění o historii zámku zaujalo nás všechny, děti i naše vedoucí. Dokonce jsme si mohli sednout k jídelnímu stolu, kde dříve hodovali kněžna Marie a kníže Alexandr spolu se svými vzácnými hosty. Posadili jsme se i v koncertním salonku, kde jsme si mohli zahrát na klavír, na který hrál samotný Bedřich Smetana. Mimo jiné jsme viděli i knížecí ložnice, koupelnu a knihovnu, ale nejvíce se nám zalíbili tajné chodby pro služebnictvo, kterými jsme si také prošli.

Na konci naší prohlídky na nás však čekalo ještě překvapení. Když se s námi paní průvodkyně loučila, předala nám zapečetěnou obálku, kterou tam pro nás nechal nějaký tajemný muž v plášti. V obálce byla další mapa od rytíře Prokopa a s ní i dopis, ze kterého nám bylo hned Loučeňjasné, že dnes poklad určitě nenajdeme. Nikdo jsme však nepoznali, kam další mapa vede a tak jsme její luštění odložili až na druhý den.

Po obědě nám už nic nebránilo v tom vydat se do zámecké zahrady, která byla plná labyrintů a bludišť. Vyzkoušeli jsme si všechny. Některá bludiště byla jednoduchá, jiná zase složitá, ale naštěstí jsme ze všech našli všichni cestu ven. Nakonec nám nezbývalo nic jiného, než najít cestu na autobus a vydat se zpět do klubovny.

I přes velké horko jsme si den všichni užili a přivezli si spoustu skvělých zážitků!

 

Den 3. Návštěva aquaparku

Ráno jsme zahájili sportovně a to hrou „twister“, při které jsme si pořádně protáhli tělo a rozcvičili se na plavání v bazénu. Protože jsme ještě měli trochu času, než vůbec bazén otevřou, zahráli jsme si ještě několik stolních her. Po svačině jsme vyrazili směr aquapark Šutka, kde na nás čekalo spoustu skvělých atrakcí. Pro velké děti super tobogány, sauna a  pro malé děti několik skluzavek, skvěle vyhřátá vířivka i akční divoká řeka. Vyzkoušeli jsme si všechny atrakce, které bazén nabízel. Ti větší z nás si nakonec dali soutěž o nejlepší skoky do vody, u kterých se velmi nasmáli.

V bazénu se nám velmi líbilo a tak se nám z něj těžko odpoledne odcházelo. Ale čekal nás v klubovně ještě jeden úkol a to zjistit, kam vede mapa od rytíře Prokopa. Naštěstí jsme v našem seznamu obrázků hradů, zámků a středověkých vesnic odhalili, že se přesně do jedné takové vesnice zítra vydáme. Čekalo nás hledání pokladu anebo možná jen další mapy, ve středověké vesničce Ostrá!

Den 4. Výlet do středověké vesničky Ostrá

Obálka, kterou jsme dostali na záOstrámku Loučeň, nás dovedla do vesnice Ostrá. To je vesnička plná obchůdků a řemeslnických stánků, kde si návštěvníci mohou sami vyrobit všechny možné předměty tak, jak se vyráběly před mnoha a mnoha lety.

Do vesničky jsme museli jet vlakem a jít kousek pěšky, naštěstí to nebylo moc daleko. Foukal vítr, a tak nám nebylo tak vedro jako v úterý. Když jsme přišli do vesničky, tak každý z nás dostal hrst pěkných stříbrných mincí, pražských grošů, kterými se ve vesnici platilo. Pak jsme si vesničku společně prošli, rozdělili se do skupinek a hurá do úzkých, obchůdky a stánky přeplněných uliček.

Největší úspěch mělo asi rýžování zlata, výroba svíček a ražení mincí, ale pletení provazů, broušení kamene a výroba papíru si také našli své příznivce. Poté, co jsme si vyrobili mýdla a ozdoby z drátků, jsme ještě nakoupili pěkné dárečky pro maminky a tatínky a sedli si do hodovny s vysokým dřevěným stropem. Tam nám vedoucí přinesli palačinky s marmeládou a tvarohem a takto posilněni jsme opět vyrazili do ulic. Jednomu z nás se u batohu objevila tajuplná obálka, která nám pomohla v další cestě za pokladem. Nikdo si ale nikoho zvláštního, kdo by ji tam mohl umístit, nevšiml, a tak jsme si ji pečlivě schovali a pak se rozhodli, že už zamíříme do klubovny. Cesta nazpátek byla příjemná, těšili jsme se, až dáme své výrobky a dárečky rodičům a až si odpočineme po dlouhém a náročném dni.

Den 5. Výlet do parku Mirakulum

Na poslední den příměstského tábora jsme se všichni velmi těšili. Ne proto, že byl poslední, ale kvůli cíli našeho výletu. Na obrázku, který jsme získali ve vesničce Ostrá, jsme bez pochyb poznali park Mirakulum. Proto jsme v pátek ráno na nic nečekali a rovnou se vydali na vlak do Milovic.

Zanedlouho jsme také dorazili na místo a ihned vyrazili prozkoumat všechny zákoutí Mirakula. Vždyť se tam někde měl přeci ukrývat poklad! Ti menší z nás se vydali do obrovského hradu plného prolézaček. Beze strachu prozkoumali i spletité podzemní chodby pod hradem. Ti starší z nás vylezli do výšek na lanových prolézačkách. Nám všem se moc líbily i obrovské trampolíny.

Hrad MirakulumPo obědě jsme navštívili tamní minizoo. Mohli jsme si vlézt do výběhu s kozami a beze strachu si je pohladit. Brzy jsme se ale zas vydali vyřádit se na dalších atrakcích v Mirakulu.

Odpoledne jsme se konečně dočkali i pokladu. Byl plný starodávných mincí a šperků. Ty jsme si po návratu do klubovny spravedlivě rozdělili. Od vedoucích jsme si za naši odvahu při hledání pokladu vysloužili spoustu dalších odměn. Každý z nás si odnesl krásnou knížku o středověkých hradech a rytířích a rozdělili jsme si i mraky čokoládových mincí.

Nakonec jsme se už museli rozloučit, protože už na nás čekali maminky a tatínkové, ale byli jsme spokojení, protože jsme si z tábora odnesli spoustu zážitků. Nám všem se tábor moc líbil a třeba se potkáme zas za rok na dalším příměstském táboře.

PS: aquapark Šutka můžeme všem rodičům jen doporučit 🙂

Fotky z příměstského tábora naleznete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..