Vzpomínky na žižkovské oddíly 4: 70. léta

Když jsem byl v oddíle Kondorů, byl na 147. pionýrské skupině vousatý mladý skupinář, který se jmenoval Luboš. Patrně to byl vysokoškolský student. Byl to milý a bodrý chlapík. Spíš milý než bodrý. V té době se v našem oddíle volil předseda oddílové rady a zástupce do „skupinovky“. Předsedou se stal Honza Kovařík a zástupcem do skupinové rady zvolili kamarádi mě. Vůbec jsem netušil, co to skupinová rada je a co obnáší být jejím členem. Věděl jsem mlhavě, že to je podobně důležité jako být předsedou oddílu.

Na prvním setkání skupinovky jsem se sešel povětšinou se staršími dětmi z Vlkovky a pomalu začal zjišťovat, co práce ve skupinové radě obnáší. Vím, že mě tehdy překvapilo, že vůbec existuje nějaká struktura dětského vedení skupiny nad tou oddílovou. Předsedkyní tehdy byla jedna holka z deváté třídy, jméno si již nepamatuji.

Jednoho dne roku 1979 jsme zjistili, že nás Luboš opustil (asi dostudoval) a místo něj z obvodu Prahy 3 přišel „dočasný“ skupinář Piškot. Piškot byla přezdívka. Piškot byl více bodrý než milý. Byl to mladý nakrátko ostříhaný chlapík, patrně s vyšší ambicí než být jen skupinář. Byl přísný, ale holky na něm mohly oči nechat a s dětmi to uměl.
Zavedl na skupině několik novinek a poslední z nich byl velký sběr kaštanů pro pražskou zoo. Tak jsme s oddílem chodili do Riegrových sadů a sbírali toho roku bohatou úrodu kaštanů. Protože takhle do parku chodily všechny oddíly (těch bylo v té době asi deset až patnáct), tak se ve skupinové klubovně v prvním patře ZDŠ Vlkova, začaly naplňovat režné pytle kaštany pro zvířata.

Jednoho dne nás „dočasný“ Piškot opustil. Kaštany nikoli. Ty tam vydržely do března 1980, kdy přišla nová skupinová vedoucí. Charismatická, milá a bodrá Zdena. Možná víc bodrá a charismatická než milá, i když bych jí nerad jakkoli křivdil. Příchodem Zdeny Schwarzerové totiž nastal zlatý věk 147. PS.

Pamatuji si přesně, jak přiběhla Dáša Fišerová do naší třídy a řekla mi, že máme novou skupinářku a že je bezvadná a že je moc pěkná. Tím zvýšila moji zvědavost. Když jsem dorazil do skupinové klubovny, tak jsem si obrázek mírně upravil podle svého vkusu. To neměnilo nic na tom, že tam byla bezvadná vedoucí s dlouhými blond vlasy a v džínové sukni. Zdědila slabě fungující skupinu bez jakéhokoli materiálového vybavení (bez míčů, stanů, spacáků, prostě bez čehokoli použitelného pro práci s dětmi) a plnou klubovnu plesnivějících a zetlelých kaštanů.

Kaštany přišly na řadu jako první. Zoo je přijala poněkud rozpačitě. Patrně pak na jaře 1980 naplnila pražská zoo rekordní počet odpadních kontejnerů podzimními žižkovskými kaštany, které už rozhodně nebyly vhodné ke krmení zvěře. Jako druhá přišla na řadu různá kaštanová zvířátka spojená špejlemi a párátky. Klubovna zaznamenávala stále více proměn a stala se postupně útulným zázemím, ve kterém jsme trávili téměř všechny velké přestávky ve škole a volný čas odpoledne. S námi v budoucnu i řada vedoucích a instruktorů, kteří neměli zrovna školu.

Pokračování někdy příště, Cheman

Jako doplnění tohoto dílu z historie žižkovských oddílů se z historických materiálů o naší skupině Leeco dopátral několika kusých údajů, ze kterých složil mozaiku zpět až do roku 1977 (díky Lídě Chromkové). Za postavy skupinářů v tomto dílu si díky tomu můžete dosadit skutečné lidi.
Seznam historických skupinářů 147.PS Galaxie před rokem 1989.

jméno skupinářem od do
Věra Belešová ? 30.9.1977
Lubomír Kosiec 1.10.1977 26.4.1979
Štefan Friča 26.4.1979 10.3.1980
PhDr. Zdeňka Schwarzerová 10.3.1980 25.2.1986
Ing. Zdeněk Nushart 25.2.1986 1.4.1987
PhDr. Zdeňka Schwarzerová 1.4.1987 1993-4?

One thought on “Vzpomínky na žižkovské oddíly 4: 70. léta

  1. Skritek says:

    Vida, teď se člověk konečně doví i to, co nezjistil za celých 10let na skupině :o)
    Už se těším na pokračování…Sedím tu v práci a tohle mi hned zvedlo náladu,
    trochu zavzpomínat a ještě se něco nového dovědět!! Dííky vám všem!! :o) Vítek P.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..