Poznali jsme Spartaka a zvolili novou osobnost

Konečně si můžeme oddechnout. Celoroční úsilí vyvrcholilo na letním sraze. Společný cíl všech letošních přesunů jsme splnili tento víkend v Malé Hraštici, když jsme se vydali do starověké římské říše ke Spartakovi a následně zvolili novou táborovou osobnost.

Pátek jsme začali čistě pragmaticky – postavit stany, navečeřet se a říci si informace o době přesunu byly havní činnosti, kterými jsme se po příjezdu zabývali.

Po přesunu jsme se chtěli vydat na průzkum, ale cestu nám překazily zamčené dveře. Po chvíli marného domlouvání se rozletěly a doctore (vysloužilý gladiátor, který cvičil nové bojovníky) nás vyhnal ven.

Před budovou nás seřadil, pak přišel majitel ludu (gladiátorské školy) Lentulius Batiatus se svými nejlepšími gladiátory – Spartakem, Crixem a Gannicou. Batiatus nás přivítal. Z jeho řeči jsme vyrozumněli, že jsme otorci, které právě koupil, aby se z nich stali nový gladiátoři. Spartakus s Crixem nás rozdělili do jednotlivých gladiátorských stylů a Batiatus nás poslal spát.

Druhý den začal náš gladiátorský výcvik. Dozvěděli jsme se něco o zbraních, které se používají v aréně, o zranitelných místech lidského těla a vyzkoušeli si správné držení meče i několik výpadů a krytů. Vše pod vedením doctoreho a Batiatovým dohledem. Soutěžili jsme i v dovednostních a silových disciplínách. Po celou dobu byli všichni tři gladiátoři přítomni, ale nijak do výcviku nezasahovali.

Spartakova povaha se projevila až když Batiatus odepřel jedné z nás oběd kvůli špatným výsledkům při výcviku. Spartakus neváhal a tajně oběd přinesl. Batiatus však za chvíli zradu odhalil a jal se Spartaka vyslýchat. Ten začal vše Batiatovi vysvětlovat. Dominus však nechtěl naslouchat a rozhodl se Spartaka nechat zbičovat. To se zase nelíbilo Crixovi, a tak i on byl zbičován. Po odchodu Římanů jsme měli první opravdovou příležitost si se Spartakem promluvit a dozvědět se jeho plány a motivaci k útěku.

Spartakus nám pomohl ještě jednou. Po odpoledním výcviku Batiatus křivě obvinil jednoho z nás z nenošení dřeva na oheň a nechal ho připoutat ke stromu. My šli pod doctoreovým vedením do lesa, ale Spartakus zůstal vzadu a tajně osvobodil našeho kamaráda. Taky jsme měli šanci si se Spartakem promluvit a dozvědět se od něj, co plánuje.

Večer přijel do ludu legát Glaber se svou ženou, aby se společně zůčastnili oslav Saturnálií, tedy gladiátorských her, které Batiatus naplánoval na další den. Glaber si nechal předvést něco z našeho umění a poslal nás spát. Než jsme však mohli vlézt do stanů, přišel si s námi promluvit Spartakus a Crixus. Spartakus si pro nás připravil test loajality. Náš úkol byl nepozorovaně se proplížit kolem Římanů do zbrojnice a odnést si cvičný gladius (krátký meč). Všem se to podařilo a Spartakus nás potěšen poslal spát.

Další den se nesl ve znaku gladiátorských her. Byla postavena aréna a doctore některé z nás vybral, aby se utkali před dominovým a legatovým zrakem. Poslední souboj (primus) byl boj na život a na smrt. Vybráni byli Spartakus a Crixus. Po lítém zápase Sparatakus porazil Crixa na zem. Legát se rozhodl odepřít Galovi život, ale Spartakus odmítl svého kamaráda popravit. Za trest byl okamžitě svázán a odveden do kobek. Batiatus nás v největším rozlícení poslal zpátky do našich cel (stanů).

Sotva jsme k nim došli, zaslechli jsme od arény křik a lomoz zbraní. Okamžitě jsme pochopili, že vzpoura právě vypukla. Chopili jsme se cvičných mečů a vydali se Spartakovi na pomoc. Když jsme doběhli k aréně, Spartakus, Crixus a Gannica už dokázali zabít doctoreho, římského strážného i legátovu ženu. Z budovy právě vyšel Batiaus a Glaber, my se proti nim rozběhli, ale stačili utéct. Spartakus nám pak řekl, abychom si šli zabalit věci na cestu k Vesuvu a odešel prozkoumat cestu. V této chvíli jsme se mohli nerušeně přesunout zpátky do naší doby.

Doplnění po Vaškově komentáři: Po přesunu zachytil náš stroj kódovanou zprávu. Po chvíli se mu ji podařilo dešifrovat a přehrál nám ji. Zpráva byla určena generálnímu štábu Černé Růže a pocházela od agentů, kteří prováděli kalibraci jejich stroje času přesně v době konce minulého tábora. Ze zprávy jsme se dozvěděli, že se kalibrace nezdařila a agenti uvízli v mimoprostoru. Zprávu nyní vysílají do minulosti s nadějí, že ji vedení LRN zachytí, kalibraci zruší a k uvíznutí v mimoprostoru nedojde. Do doby než se jim to podaří můžeme být klidní. Černá Růže nás obtěžovat nebude.

 

Po obědě nás čekalo jen balení stanů, vyhodnocení a hlavně volba nové osobnosti. V tajné volbě dostal nejvíce hlasů (23) Spartakus, Washington jich dostal podstatně méně (5) a po jednom obdržela Johanka i Vilém.

Novou táborovou osobností se stal Spartakus a vystřídal Ernesta Guevaru. Název i barva týmu zůstává stejná. Můžete se těšit na nový portrét i prapor, který slavnostně odhalíme na táboře.

Děkuji všem, kteří nám s výběrem nové osobnosti pomohli. Nebylo to jednoduché rozhodování, ale všichni přítomní se tohoto veledůležitého úkolu zhostili s nejvyšší možnou mírou vážnosti.

Po prázdninách se můžete těšit na nové a netradiční srazy.

 

Fotky ze srazu přibudou během několika málo dní.

3 thoughts on “Poznali jsme Spartaka a zvolili novou osobnost

  1. Vašek says:

    Kubane,zapomněl jsi na vzkaz od stroje času pro generální štáb Černé růže,který jsme si dvakrát vyslechli po přesunu od Spartaka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..