Psalo se o nás

V lednovém čísle Radničních novin o nás vyšel článek v rubrice „Představujeme“.

Kde najdete Galaxii na Praze 3?

147. PS Galaxie a Kosmík v ulici Ježkova 11.

Jak už název naší skupiny napovídá, jsme lidé „hledící ke hvězdám“. Svůj název jsme získali v roce 1983 podle první celoroční hry našich oddílů „Cesta ke hvězdám“. Udělení se účastnil i RNDr. Jiří Grygar, asi nejznámější český astronom. V současnosti patříme k velkému občanskému sdružení Pionýr.

Nyní máme 5 oddílů pro asi 70 dětí od 1. do 9. třídy, které se scházejí pravidelně jednou týdně na dvouhodinové schůzky v naší klubovně. Takže máme otevřeny např. dva oddíly pro malé děti 1. až 3. třída, které se scházejí každé úterý a středu od 16.00 do 18.00 hodin. Zároveň pořádáme aktivity i pro cca 25 náctiletých členů.

Na schůzkách našich oddílů v klubovně se odehrává pestrá činnost. Vedeme děti ke kamarádství mezi sebou, ke vztahu k přírodě a turistickým praktickým dovednostem. Na část schůzky chodíme do tělocvičny či do blízkého parku a hrajeme sportovní hry jako je floorball, vybíjená, ringo, přehazovaná o pod. V klubovně pak rádi modelujeme s keramickou hlínou, kreslíme či vyrábíme další výtvarné výrobky, hrajeme společenské hry, dozvídáme se od vedoucích spoustu nových informací a řešíme různé záhady, zejména historické.

Když je příznivé počasí chodíme či jezdíme ven do přírody a věnujeme se turistice: učíme se uzle, šifry, stavíme stany, poznáváme způsoby orientace v lese a mnoho jiného, co souvisí s poznáváním přírody a vztahů, které v ní fungují.

Oddíly také navštěvují různá netradiční místa a věnují se činnostem jako je horolezecká stěna pro děti, či jiné lanové aktivity, plavání, bruslení, návštěvy výstav, muzeí, kin.

Kromě těchto schůzek pořádáme i celodenní akce jako je například Drakiáda, Toulky Prahou, Večerní hra Žižkovem, Samain—aneb keltské vánoce a jiné.

Další akce, které dětem nabízíme, jsou celovíkendové výlety, motivované vždy nějakou hrou. Naposledy např. Cestou kolem světa za 80 dní, dle J. Verna. Dříve také příběhy za Zeměplochy od T. Pratchetta či Cestou za pirátským pokladem.

V tomto výčtu činností nemůže chybět velmi oblíbený a vždy do posledního místa naplněný letní tábor, který se tři týdny odehrává v Bojanovicích u Znojma. Jako tým vědců většinou prožijeme čtyři etapy v různých časových epochách lidstva. Děti tak na vlastní kůži prožívají dobrodružství, která znají pouze z knížek dějepisu. K nejúspěšnějším v poslední době patřli expedice Čingischán, Cizinecká legie, Templáři, Spartakus. Navštívili jsme celou řadu historických civilizací: Inky, Maye, starověké Egypťany, Řeky a Římany, Kelty aj.

Co tedy ve zkratce nabízíme svým členům: Dobrodružství (v bezpečí oddílové činnosti), kamarády (v neformálním kolektivu vrstevníků), poznání (formou her a soutěží), pohyb a sport (v tělocvičně i v přírodě), keramiku (a další rukodělné a výtvarné činnosti), letní tábor ( a další víkendové akce), kvalitní vedoucí (s kvalifikací a prověřenou praxí – všichni pracují na dobrovolnické bázi).

Kontakt: Ing. Lee Louda, vedoucí PS, email: lee@147.cz, www.147.cz, telefon: 777 319 774, adresa: Ježkova 11, 130 00 Praha 3.

Roční členský příspěvek: 500,- Kč (4x týdně 2 hodiny po 10 měsíců a sleva na letní tábor)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..