Petra je prostě božská

Nadpis k tomu vybízí, ale bohužel. Skutečně se nejedná ani o jedinou z „galaktických“ Peter. Tato Petra je trochu starší a nachází se ve středním Jordánsku v tzv. Mojžíšově údolí. Je to totiž antické město.

Od křižáckých výprav do devatenáctého století byla Petra pečlivě střežena Araby a tudíž skryta zrakům Evropanů. Až roku 1812 do jejích prostor pronikl v přestrojení mladý švýcarský badatel Johann Ludwig Burckhardt. Ten také uviděl v plné kráse nejznámější budovu Petry – Chaznat al-fir´aun (Faraonova pokladnice).

Podle staré pověsti byl pod střechou budovy ve skryté schránce uložen faraónův poklad (pravděpodobně patřil Ramsesovi III., který vlastnil v Petře doly).

Nyní Petra dala o sobě opět znát, když archeologové v troskách jednoho z domů našli dvaadvacet kamenných bust starověkých bohů. Ty byly původně umístěny na hlavicích sloupů podél zdí slavnostního sálu tohoto domu, který se zřítil při zemětřesení v roce 363 před narozením Krista. Osm bust již zná své božské majitele (každá přitom znázorňuje jiného boha). Zbylé busty však stále čekají na určení, kterým bohům patří.

napsal Džáryna

Scarabeus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..