Výlet 27.oddílu Akropolis v Mořině u Karlštejna

O tomto víkendu – 18.-20.5.2007 – se vydal náš oddíl nejstarších Akropolis na svůj poslední výlet před letním táborem, a to přímo do lůna trampské mytologie zemí českých, do oblasti kolem Karlštějna a Českého krasu.

V pátek jsme z vlakové zastávky Karlštejn vyrazili asi 5 km do Mořiny, kde jsme se ubytovali v příjemném domečku jednoho dětského sdružení. Večer jsme trávili bezvadnými hrami od Marie – např. psychohrátky (Veselé úsměvy a dal.). Nejvíce nám ovšem utkvěla noční hra na schovku v okolí základny. Zbytek noci jsme zkrátka prokecali.

V sobotu jsme dopoledne vyrazili v podstatě na celodenní výlet kolem Velké a Malé Ameriky, Mexika a zpět do Mořiny s řadou dalších soutěží, které jsme plnili po cestě. Zde jsme se vydali právě určitou historickou poutí našich trampů. V Malé Americe jsme se odvážně vykoupali v lomu. Bylo krásné počasí, přesto byla voda poměrně chladivá.

Leeco nám při cestě vyprávěl dva příběhy, které jsme museli co nejpřesněji převyprávět postupně jeden druhému a na konci zjistit, jak moc se příběh změnil od původního (hra na drby). To nás bavilo a na konci jsme byli zvědavi, co z toho vyjde. A bylo to fakt zajímavé. K obědu jsme si k obloženým chlebům uvařili na liháčích polévku – jak jinak než soutěžně (na rychlost a chutnost). Procházkovým tempem jsme se postupně okruhem vrátili („po žluté“).

Po návratu do Mořiny šli kluci s Leecem na dříví na večerní oheň. Dívky zatím připravily jídlo pro Setonův hrnec. Došli jsme, tentokrát kolem starého židovského hřbitova v lukách, opět k Velké Americe a poblíž cesty jsme si vytvořili ohniště a natahali k němu dříví a jídlo. Nejprve jsme si opekli pár špekáčků s chlebem a následně použili kamení a žhavé uhlíky. Z vykopané jámy v zemi jsme postupně připravili tzv. Setonův hrnec a následně jsme po vytažení kůlu zalili „podzemní přírodní hrnec“ vodou a po cca 50 minutách vytáhli maso ze země. Bylo výborné a v ohni opékané brambory k němu také.

Povídali jsme si o táboře a o naší instruktorské budoucnosti. Potom následovala bojovka po svíčkách, při které jsme museli řešit různé mezní životní situace (navozené např. příběhy z 2. světové války či ze současnosti). O tom jsme si v noci ještě povídali. Po bojovce jsme zahladili ohniště a odešli noční krajinou zpět k Mořině.

V neděli jsme hráli zejména sportovní hry, volejbal a ringo. Potom jsme uklízeli základnu a balili. Do Prahy jsme dorazili kolem 16.00 hod. Výlet se díky přípravě i díky počasí velmi vydařil. V Mořině se nám líbilo!

Fotky od Leeca najdete (ve fotogalerii)

2 thoughts on “Výlet 27.oddílu Akropolis v Mořině u Karlštejna

  1. ?? Markétka ?? says:

    Výlet byl úplně fajnovej a jeden z nejlepších škoda že byl poslední…(oddílový)….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..