Pro ty z vás, kteří ještě nevědí, co je sachr (přesně sacher): Je to dortík, který se peče v kulaté formě. Těsto je tmavé, piškotové s příměsí čokolády. Po obvodu je dort pomazán slabou vrstvou rybízové marmelády a celý politý hořkou čokoládou. Dort se podává jako upravený zákusek. Rozkrájí se na 8 dílků, každý se položí na bok a celý se ozdobí šlehačkou, na vrch patří plátek bílé „čokolády“ s ozdobným nápisem SACHER.
Původní recept se předává jen ústně z generace na generaci. Existuje několik zaručených historek o jeho původu. Faktem je, že jedno poledne v roce 1832 se kníže Metternich připravoval na důležitou státnickou návštěvu. Rozhodl se, že nechá připravit nějaký zbrusu nový zákusek. Sešel osobně do kuchyně a své přání sdělil hlavnímu cukráři. Jenže jak už to bývá, cukrář ochořel a tato velká odpovědnost zůstala na 16 letém učni Sacherovi. Podrobnosti o vzniku receptu známy nejsou, ale legendy praví, že učeň ve snaze dát do těsta všechno dobré těsto zkazil. Nezbýval už ale čas na nové těsto a tak se rozhodl svůj počin upéct. Dort mu připadal příliš hořký a rozhodl se ho zjemnit marmeládou a aby zakryl tmavou barvu piškotu, zakryl ho šlehačkou.
Státníci byli nadšeni a učeň byl povýšen, jeho dort se stal vyhlášeným. Jako tovaryš cestoval po celém Rakousku-Uhersku a svou chloubu představoval na všech dvorech.
Když se bohatý zkušenostmi i penězi vrátil do Vídně, oženil se a měl tři syny a jednu dceru. Založil si obchod s luxusními cukrovinkami, který měl převzít nejstarší syn. Ten ale tragicky zahynul. Nejmladší syn se stal hoteliérem, a tak tatínkovo cukrářské žezlo převzal prostřední syn Eduard. Založil v roce 1876 proslulý hotel Sacher a proslavil rodinné jméno po celém světě.
Později byly založeny kavárny, kde se podává pouze pravý dort, pořádají se v nich významná setkání a představují se zde nové symfonie. Někteří nadšenci spoří, aby mohli jet do Vídně a dát si zaručeně pravý drahý sacher s vídeňskou kávou.
O tom, jestli je nějaký recept ještě ten pravý nikdo nepochybuje, vždyť právě historky dávají dortu to kouzlo.
Na této stránce najdete jeden ze zaručených receptů, ale osobně si myslím, že pokud si chcete pochutnat, zajděte do dražší kavárny, kde si užijete i příjemnou obsluhu.