7. den – Expedice Carnuntum

Chladné ráno a pošmourné počasí s občasným deštěm nám znepříjemnilo ranní vstávání do druhého den v přesunu Carnunta. Po snídani se veškerý program přesunul do vnitřních prostorů, kde jsme měli možnost si obejit několik stanovišť, které prověřili naší sílu při držení meče na čas, naší vytrvalost při dřepování, znalost římských číslic, kimovka nám ukázala kolik informací jsme si schopni zapamatovat během minuty, u hlavního vyšetřovatele Rubiuse bylo možné si vyzkoušet, jak je náročné nakreslit pachatele podle výpovědi svědka, z čajových lístků a kávy jsme věštili budoucnost a u řemeslníka jsme několikrát uhodili hřebíček na hlavičku, tak aby se nám nezkroutil.

Během celého dopoledne stále probíhalo vyšetřování vraždy. Děti si ve volných chvílích připravovali obhajobu pro večerní soud, aby jedinou podezřelou zbavili viny a byla propuštěna. Soud se ale nečekaně přesunul na poledne.

Na začátku soudu aedil Rubius předložil důkazy o vině obžalované. Děti se statečně snažili přesvědčit hlavní porotu o nevině naší vedoucí, ale bohužel všechny jejich argumenty byly záhy vyvráceny. Do poslední chvíle se tedy zdálo, že obviněnou nechá hlavní Duovir předhodit lvům za její zločin.

Před vyřčením rozsudku, ale do soudní síně vtrhl otrok mrtvého duovira Zenon a přinesl nové důkazy, které očistili naši vedoucí a nezvratně usvědčili pravého vraha městského pokladníka Agrippu, který se po celou dobu snažil svůj čin svést na naši vedoucí. Agrippa se pokoušel po předložení nových důkazů ještě obhájit, ale marně. Duovir tedy po přezkoumání nových důkazu a jasném svědectví Zenona nechal hlasovat o vině a nevině obžalovaných.

Závěrečné hlasování poroty pro nás dopadlo úspěšně – naše vedoucí byla po hlasování omilostněna v plném rozsahu, pokladník Agrippa byl usvědčen z vraždy prvního Duovira a jako trest byl zbaven veškerého majetku a římského občanství.

Jakmile byl soud ukončen Agrippa byl vyveden ze soudní síně, a jakmile odešla i porota, dostali jsme příležitost se rychle přesunout zpět do Centra Galaxie.

Tím byla ukončena expedice Carnuntum. Odpoledne v centru, při stále trvajícím nepříznivém počasí, jsme trávili u animovaného filmu Dvanáct úkolů pro Asterixe. Po večeři jsme se ještě na chvilku vrátili k Římu, ale to už jen v rámci vyhodnocení celé expedice a tak jsme zakončili i tento den.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..