Zase zima

zima Zase zima. A je zase tady, 21.12.2006 přišla. Letos má nějak netradiční kabát. Kouká lenivě a vůbec už to není ta práce, kterou dělala. A jak jí dělala ráda a pořádně. Někdy dokonce tak, že vydržela na svém pracovním místě i déle. Pro velké potěšení zemědělců a lidí v záplavových oblastech.

Všichni známe Ladovy obrázky. České kopce většinou s nějakým kostelíkem a všude bílo. Chlapeček táhne sáňky, holčička se třese v rukávníku a někdo staví sněhuláka. „Co je to sněhulák?“ Už vidím mého synka Filipa nebo dcerku Sandru, jak se mě budou za 20 let ptát. „Proč je na obrázku tak bílo?“

Spolu s bájnou Atlantidou budou pod mořem Benátky. Mystické město. Rozhodně vím, že nevycházím z faktů, ale je to moje představa. Voda v moři už nebude tak slaná protože roztají ledovce. Přímořské státy budou hromadně migrovat do vnitrozemí, vyhynou další živočichové, jenž přijdou o své typické prostředí a co hůř, šmíráci, kteří se baví celý rok tím, že jsou vykloněni z okna a sbírají drby a každou nekalost nahlásí VB, popřípadě federálům nebo prostě cajtům, nebudou nuceni zalézt a ohřát se.

Zima je bohužel velmi nepostižitelná, neexistují žádné odbory, kam bychom se mohli obrátit v případě stížnosti a nepomůže nám ani žádný ombudsman. Santova dílna asi odplave, a tak Amíci asi nedostanou žádné dárky, jestli Coca-Cola nevymyslí nového maskota. Roztomilí tučňáci na nás budou už koukat jen z regálů s chladícím zařízením v podobě kinder pinguí. Země s horami přijdou o řadu slušných kšeftů (co s horou bez sněhu?). Žádné lyžáky, kde se dá vyřádit, nebudou. Co je nahradí? Co se starým zimním oblečením, ve kterém se chceme ukazovat? Andělíčka si udělám tak leda v písku na Sahaře, který budu mít úplně všude. Hrozná představa.

Nevynesly děti Smrtku nebo paní Zimu pryč už na podzim? Neměla snad již dost toho jak jí symbolizujeme? Postrach broučků Karafiáta, pražských bezdomovců a šetřílků na pneumatikách. Takže zimo vyzývám Tě!!!! Tvoji dcerku jsme již poznali, tak přijď a zavládni svou krutovládou, jež málem zabila Nastěnku. Vezmi do ruky žezlo a udělej rampouchy ze střech, které občas rádi cumláme. Udělej peřinu, co mi zakryje auto a já budu ráno nadávat, že nemůžu vyjet. Udělej námrazu způsobující pozdní příchody do zaměstnání. Udělej led kde budu bruslit. Udělej cokoliv a udělej to rychle. Proč?! Protože představa roku bez zimy je jako představa jen bílé nebo jen pravice. Absolutismu. Života bez rovnováhy. A tak já žít nechci!

Matěj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..