16.den – Delfy

V pondělí byl ohlášen přesun do Delf v roce 395 n. l. Věděli jsme, že musíme odnést krásnou trojnožku, ze které věštila legendární Pýthie vojevůdcům a císařům jejich osudy.

Po snídani jsme byli strojem času přesunuti do doby rozdělení Říše římské. Do doby, kdy císař Theodosius podlehl naléhání biskupa Ambrosia a vyhlásil křesťanství oficiálním náboženstvím a pohanská božstva byla zakázána.

20160801_151409Objevili jsme se přímo uprostřed vojenské základny, přímo v císařských centuriích. 4 vojáci si nás rozdělili podle národností jako germány, kelty, řeky a římany. A pak začal tvrdý vojenský výcvik, který nás měl připravit na těžký život římského vojáka.

Celý den jsme měli možnost být přímými účastníky rozhovorů, které ovlivnily dějiny celého světa. Císař s biskupem se dohadovali o vlivu náboženství na bojeschopnost vojska. Všechny novinky nám donášely z velitelského stanu spojky. Ostatní děti tvrdě bojovaly mečem, pochodovaly těžkým terénem nebo nacvičovaly velmi praktickou sebeobranu. Po obědě, k nelibosti všech, vyžadovaly vojáci, aby si všichni uklidili v chatkách, a to opravdu důkladně.

Odpolední program se celý odehrával v lese. Zahráli jsme si 2 hry, které nás měli přiblížit bojovou taktiku římských vojsk. Také jsme se dozvěděli, že biskup donutil císaře, aby nechal zničit slavnou věštírnu v Delfách jako demonstraci odsouzení pohanských božstev. Zároveň jsme se těšili na poslední věštbu, kterou si císař ještě vymínil. Hlavně proto, že jsme mohli konečně spatřit trojnožku.

Věštba byla opravdu velkolepá. Krásná Pýthie s dlouhými bílými vlasy se nahnula nad hliněný zdobený kužel a vyzvala božstva k vyjevení budoucnosti. Náhle se vyvalil hustý rudý dým a Pýthie obdržela vidění. Za závěsem přednesla věštbu, kde předpověděla zánik Římské říše i pohanských kultů. Nejdůležitější bylo, že jsme viděli trojnožku.

Císař poslal tajně děti, aby Pýthii upozornily, že v noci bude věštírna zničena, a aby se zachránila. My jsme se stihli ještě naučit římská čísla, ale ve skutečnosti jsme byli jako na trní, jak můžeme trojnožku zachránit pro nás.

Po večerce si někteří nejstarší všimli, že se Římané potichu šikují a odcházejí směrem k věštírně. Co nejtišeji je následovali a potichu sledovali, jak je bájná starověká věštírna ničena. Naštěstí se podařilo včas trojnožku uchránit před běsněním vojáků. Po návratu do základny byla dobře ukryta. Teď jen musíme přečkat do zítřejšího dopoledne, kdy stroj času oznámil přesun zpět. Jsme rádi, že se mise opět zdařila.

One thought on “16.den – Delfy

  1. Emča Morávková says:

    Ahoj Emi.Jaké je to v Delfách?Na Lipně dobré.Včera jsem byla v Krumlově v muzeu fotografa Seidela.Je to krásný secesní dům dokonale zrekonstruovaný.Musíme se tam vypravit spolu.Řeka je plná vodáků. Už se brzy uvidíme, tak si to hezky užívej a pozdravuj Kubu.Velkou pusu máma a táta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..