Den pro bezpečnější internet

Víte, že dnešek byl vyhlášen dnem pro bezpečnější internet? Nejspíš už jste slyšeli o temných stránkách sítě a víte, že povídat přes ICQ si sice můžete s každým, ale rozhodně není rozumné si s ním dát „naslepo“ schůzku někde v noci v parku. Došlo vám také, že není moudré o sobě poskytovat osobní údaje, natož pak čísla kreditních karet (vlastních či rodičů). Podvodníci a lumpové jsou prostě všude a není překvapení, že jsou i na síti. Pokud se s nimi setkáte, může vám pomoci nová (od 1.1.2007) asistenční linka INTERNET HELPLINE na pomoc dětským obětem tzv. internetové kriminality.

Provozuje ji Sdružení Linka bezpečí (SLB) a je financována fondy EU. Pokud vás bude někdo obtěžovat, vyhrožovat vám že si vás „najde“, nebo narazíte na rasistický nebo jinak „závadný“ web a nebo se budete chtít jen na něco zeptat, můžete bezplatně zavolat na telefonní číslo 800 155 555 (stávající Linka bezpečí). Odborní konzultanti vám poskytnou nezbytnou pomoc a také poradí, jak bezpečněji internet používat. Využít můžete také Chat Linky bezpečí na adrese chat.linkabezpeci.cz nebo se svěřit či zeptat e-mailem na ilb@linkabezpeci.cz.

„Centrum naší pozornosti zaměřujeme hlavně na ochranu dětí před veškerým násilím, zneužíváním a v poslední době také před negativním vlivem médií, zejména internetu. Internetová síť představuje pro děti zřejmá rizika – anonymní prostor internetu se může stát nebezpečným nástrojem pro komerční zneužívání, dětskou pornografii i obchod s dětmi,“ vysvětluje dr. Tomáš Květák, ředitel SLB. „Negativní vliv lze zaznamenat v určitém typu reklamy předkládající matoucí informace a pochybné hodnoty,“ dodává Květák.

Děti jsou na internetu vystavovány nezákonným či škodlivým obrázkům (násilí a sex, rasismus), svou roli zde hraje i závadný marketing výrobků určených dětem. Veřejné rozpoznání škodlivého a nezákonného obsahu je v České republice obecně nízké a jeho množství narůstá. Lhostejnost evropských rodičů k nebezpečí na internetu je skutečnost potvrzená údaji z posledních výzkumů Eurobarometeru vč. údajů platných pro ČR.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..